Hoe houd je je tanden gezond? Tips van Fidentist tandartsen Roosendaal
Fidentist nieuws

Hoe houd je je tanden gezond? Tips van Fidentist tandartsen Roosendaal

Geplaats op: 10 september 2024

Gezonde tanden en een stralende glimlach willen we allemaal. Maar hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat je tanden sterk, wit en gezond blijven? Bij Fidentist Tandartsen in Roosendaal krijgen we regelmatig vragen over mondgezondheid. Daarom delen we in dit blog onze beste tips om je gebit in topconditie te houden. Deze tips zijn eenvoudig toe te passen in je dagelijkse routine en helpen je om tandproblemen te voorkomen.

Bekijk de 10 tips:

Poetsen, poetsen, poetsen!

Het lijkt misschien een open deur, maar het belang van goed poetsen kan niet genoeg benadrukt worden. Twee keer per dag, minimaal twee minuten per keer, is de gouden regel. Zorg ervoor dat je het tandoppervlak goed bereikt: voor, achter, boven en onder. Vergeet daarbij je tandvlees niet, want daar kan tandplak zich ophopen.

Gebruik een zachte tandenborstel of een elektrische borstel. Elektrische tandenborstels maken over het algemeen betere poetsbewegingen dan handmatige borstels, waardoor tandplak effectiever wordt verwijderd. Combineer dit met een tandpasta die fluoride bevat, want fluoride versterkt het tandglazuur en helpt gaatjes voorkomen.

Poets je tanden

Flossen en ragen

Naast tandenpoetsen is het zinvol om dagelijks te flossen of ragen. Hiermee verwijder je voedselresten en tandplak op plekken waar je tandenborstel niet bij kan, namelijk tussen je tanden. Als je dit niet doet, kan er tandvleesontsteking ontstaan, wat weer kan leiden tot ernstige tandproblemen zoals parodontitis.

Er zijn verschillende manieren om tussen je tanden te reinigen. Flossdraad is ideaal voor nauwe ruimtes, terwijl ragers beter werken bij iets grotere tussenruimtes. Kies wat voor jou het prettigst werkt en zorg ervoor dat het een vast onderdeel van je routine wordt.

Let op je voeding

Wat je eet en drinkt heeft een grote impact op de gezondheid van je tanden. Suiker is de grootste boosdoener als het gaat om gaatjes, omdat het de groei van bacteriën in je mond bevordert. Deze bacteriën zetten suiker om in zuur, wat je tandglazuur aantast. Probeer suikerhoudende snacks en dranken daarom zoveel mogelijk te beperken.

Daarnaast is het verstandig om zuurhoudende producten, zoals frisdrank en citrusvruchten, met mate te consumeren. Zuren kunnen het glazuur op je tanden verzachten, wat ze kwetsbaarder maakt voor gaatjes en slijtage. Als je iets zuurs eet of drinkt, spoel dan na met water en wacht minstens een halfuur voordat je je tanden poetst. Dit geeft je glazuur de tijd om zich te herstellen.

Drink voldoende water

Water drinken is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar ook voor je mondgezondheid. Water spoelt voedselresten weg, vermindert de groei van bacteriën en houdt je mond vochtig. Dit is belangrijk omdat een droge mond het risico op gaatjes en tandvleesproblemen verhoogt.

Regelmatig naar de tandarts

Een van de beste manieren om je tanden gezond te houden, is door regelmatig op controle te gaan bij je tandarts en mondhygiënist. Tijdens een controle kunnen we vroegtijdig problemen opsporen, zoals gaatjes of tandvleesontstekingen, en deze direct behandelen. Dit voorkomt dat kleine problemen groter worden.

Voor veel mensen is het zinvol om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan, maar in sommige gevallen is het juist zinvol om minder vaak of vaker te gaan. Samen met je tandarts en mondhygiënist kun je bepalen wat voor jou de beste frequentie is.

Bezoek de tandarts

Stop met roken

Roken is niet alleen slecht voor je algehele gezondheid, maar ook voor je tanden en tandvlees. Roken verhoogt het risico op tandvleesontsteking, tandverlies en zelfs mondkanker. Bovendien veroorzaakt roken verkleuring van je tanden, wat je glimlach minder aantrekkelijk maakt.

Als je rookt, is het stoppen daarmee een van de beste dingen die je kunt doen voor je mondgezondheid. Het is begrijpelijk dat dit moeilijk kan zijn, maar er zijn veel hulpmiddelen en programma’s beschikbaar die je kunnen ondersteunen bij het stoppen.

Gebruik een fluoride mondspoeling

Naast poetsen en flossen kan het gebruik van een fluoride mondspoeling of fluoride gel een goede aanvulling zijn op je mondhygiëne routine. Vooral bij oudere mensen met wortelcariës is dat zinvol. Fluoride versterkt je glazuur, waardoor je tanden beter beschermd zijn tegen gaatjes. Vraag altijd aan de tandarts of hij dat voor jouw mond zinvol vindt.

Let er wel op dat een mondspoeling nooit een vervanging is voor poetsen en flossen, maar slechts een extraatje in je routine.

Bescherm je tanden tijdens het sporten

Doe je aan contactsporten zoals voetbal, hockey of boksen? Draag dan altijd een gebitsbeschermer. Ook als je ’s nachts knarst met je tanden, kan een speciale gebitsbeschermer schade voorkomen.

Wees voorzichtig met whitening producten

Veel mensen willen wittere tanden en grijpen daarom naar whitening producten zoals bleekstrips of tandpasta’s. Hoewel deze producten een tijdelijke verbetering kunnen geven, kunnen ze bij overmatig gebruik je glazuur beschadigen en je tanden gevoeliger maken.

Als je graag wittere tanden wilt, bespreek dan met je tandarts wat de beste en veiligste methode is. Professionele behandelingen onder begeleiding van een tandarts zijn vaak effectiever en veiliger dan zelfgebruik producten.

Conclusie

Het behouden van een gezond gebit vergt dagelijks onderhoud en een paar slimme gewoontes. Door regelmatig te poetsen, te flossen, gezond te eten en je tandartsbezoeken bij te houden, kun je veel tandproblemen voorkomen. Bij Fidentist Tandartsen in Roosendaal staan we altijd klaar om je te helpen met advies en zorg op maat. Heb je vragen over je mondgezondheid of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Samen werken we aan een stralende glimlach!

Gezonden tanden